Víztakarékos termékek – Kérdések és válaszok 

 

Tippek, trükkök, praktikák a háztartás vízfogyasztásának csökkentésére.

 

 Kell-e víztakarékos zuhanyadagoló a légkeveréses zuhanyfej használata esetén? (D. Gábor)

Víztakarékos zuhanyrózsák használata esetén víztakarékos zuhanyadagoló használata szükségtelen. Ezek a zuhanyfejek vagy beépített adagolóval rendelkeznek, vagy a működési elvük biztosítja a megfelelő mennyiségű vízhasználatot.

Kérdésem lenne, mint laikusnak. Nálunk 2 csap, egy zuhany van. De mi van a toalettel? Annál hogy lehet elérni, hogy szintén takarékosan lehessen használni? Mert tapasztalatom szerint a “kétgombos” tartály semmit nem ér ilyen szempontból. (S. Ágnes)

A kétgombos wc tartály nagy segítség, ha használják mindkét gombot. Sajnos egy családban általában csak egy személy szokott “költség érzékeny” lenni, ezért jogos az Ön kérdése.

Egy ember átlag napi 4 alkalommal használja a wc-ét. Ha a teljes öblítésről beszélünk mind a 4 esetben, és 8 liter 1 öblítés, akkor ez napi 32 liter víz, évente pedig kb. 11,7 m3 víz. Természetesen a végleges szám a családtagok számával szorzandó.

Ha rászán 10 percet, akkor a tartály úszó szintjét lehet csökkenteni, akár 3 literrel is. Ezt ki kell kísérletezni, mert esetenként változó, hogy mennyi az a vízmennyiség, amely még nem okoz komfortérzet csökkenést. Az is meggondolandó, hogy a nagy dolgokhoz esetleg 2 öblítés kelljen. Azt inkább megszokják a családtagok, mint a spórolást.

A megtakarítás 1 liter mínusz esetenként személyenként napi 4 liter víz. Ez éves fogyasztásban nagyjából 1,5 m3 víz személyenként. Ha ezt megszorozzuk a személyek számával, akkor már bőven megérte 10 perc szerelgetés. Ha több liter vizet is meg tud “spórolni” öblítésenként, akkor ez a szám természetesen sokszorozódik!

4 tagú család esetén 1 liter víz mínusz öblítésenként 6 m3 vízmegtakarítást jelent ami 600 forint vízdíj mellett 3600 ft. 10 perc munkáért jó pénz szerintem. 2 liter esetén 7200 ft, 3 liter esetén 10800 ft/év. Ez egyáltalán nem lehetetlen megtakarítás!!!

viztakarekos_wctartaly

Találtam egy jó megoldást víztakarékos WC-tartályra 😀

Zuhanyfejes mosogatócsapra van víztakarékos megoldás? (L. Árpád)

Általában két állás között kapcsolható a zuhanyfej. Van egy zuhany üzemmód, és van egy koncentrált vízsugár üzemmód. Ez a koncentrált vízsugár az esetek 99%-ban hagyományos vízadagolóval történik. Mivel ezek a zuhanyfejek is eltömődhetnek, úgy vannak megcsinálva, hogy ehhez az adagoló kapszulához hozzá lehessen férni, lehessen tisztítani, így aztán lehet cserélni is. Az általam forgalmazott adagolók is tartalmaznak ilyen kapszulát, mely csereszabatos a zuhanyfejben található változattal.

Árpáddal többször beszéltünk, hogyan lehet kicserélni ezt a kapszulát, és volt olyan kedves, küldött néhány képet erről a zuhanyfejről.  A képeken látható, hogy középen ugyanolyan adagoló található, mint bármely más csapon. Arra kérem, ha Önnek másmilyen zuhanyfejes csapja van, küldjön róla képet, hogy megnézhessem. A legtöbb zuhanyfejes mosogató csapban valamilyen módon ki lehet cserélni a vízadagolót.

A fürdésnél hogyan érhetjük el a legnagyobb vízmegtakarítást? (K. István)

A kádban fürdésnél, mint használati szokásnál nincs gyógyír. A kád annyi literes ahány (2-300 liter). Ezt mindegy hogy milyen csappal töltjük fel, a végeredmény azonos vízfelhasználást eredményez. Nem is javaslom személy szerint, hogy ide víztakarékos adagolót tegyen fel, hiszen a kád gyors feltöltése a cél fürdés előtt. Ha a szokásokhoz is hozzá lehet nyúlni, akkor a kádban fürdés luxus, tehát erről le kellene szokni, a zuhanyzás se tartson 4 percnél tovább. Persze alaklomszerűen jó dolog kádban fürdeni, de a mindennapokban semmi szükség rá. Egy háztartásban a fürdés és a mosogatás viszi el a legtöbb vizet!

Szeretnénk tudni, hogy a mosogatógéphez és az automata mosógéphez is fel lehet-e szerelni ezt az adagolót. Próbáltunk a gépek használati utasításában utána nézni, erre vonatkozóan nem tudtunk meg információt. Hátha Önöknek ezzel kapcsolatban van már tapasztalatuk. (Telefonon legtöbbször feltett kérdés a következő)

Sokan kérdezik ezt, a mosógépek, mosogatógépek a belső vízszintérzékelőjük szerint vesznek fel vizet. Ha korlátozzuk az egységnyi idő alatt beáramló vizet, akkor ők tovább engedik a vizet. Adott mennyiségű vízre van szükségük. A mosógép egy programot általában 50 liter vízzel, míg a mosogatógép 15 liter vízzel végez el. Elmondható, hogy ezek nagyon takarékos számok. Ennél kevesebbel már csak az elérendő tisztaság rovására lehetne spórolni. Ezt azonban a mosógépek belső automatizmusai, érzékelői nem teszik lehetővé!

 

mosogep-viztakarekossag mosogatogep-viztakarekossag

Említette a mosogatást Gábor. Mit javasol? Folyóvizes mosogatás, 2 medencés mosogatás, vagy mosogatógéppel? (K. István)

Tovább javítható egy háztartás vízfelhasználása egy mosogatógéppel. Ez sem akkora luxus mostanság, mint régebben. Ilyen luxus volt a színes tv és az automata mosógép. Manapság egy háztartás alapfelszereltségéhez tartoznak ezek gépek. Tudom minden pénzbe kerül és abból van a legkevesebb. De azt is tudjuk, hogy mindig az olcsó megoldás kerül végül többe!

  • A folyóvizes mosogatás a legvízigényesebb módja tányérjaink, poharaink elmosásához. Én is így mosogattam persze…. 🙂
  • Kétmedencés mosogatóban mosogatni már sokkal víztakarékosabb megoldás. Nagy konyhákon is hasonlóan oldják meg a nagy tömegű mosogatási feladatokat.
  • A mosogatógép minden szempontból a legideálisabb megoldás. Ha összeadjuk a víz, elektromos áram és a mosogató tabletta árát, jobban jövünk ki, mint a folyóvizes mosogatás. Ha a saját felszabadult időnket is figyelembe vesszük, akkor mindenképpen a mosogatógép a legjobb választás. (víz 15 liter =10 Ft, 1 mosogató tabletta 23 Ft., 1 kwh villany 48 Ft. Összesen tehát: 81 Ft. Szemben Pl.: 10 perc mosogatás folyóvízben 200 liter víz, 650 Ft-os víz- csatorna díj mellett 130 Ft)

 Már gondolkodtam rajta, hogy vásárolok a víztakarékos készletből. Csupán attól félek, ha beszereljük ezeket a szűkítő berendezéseket a kifolyókba, nem lép-e fel olyan túlnyomás, ami károsítja a csöveket? (F. Erika)

Tudja, a mi házunk nem új, s a régi csövek esetleg sérülékenyebbek lehetnek.Az elzárt csap okozza a legnagyobb nyomást a rendszerben. Tehát ha akkor nincs gond, nyugodtan használja adagolóinkat! A régi, de az új csőrendszerekben is előforduló jelenség társasházaknál, hogy kattog, csattog a csőrendszer. Ennek oka a hirtelen nyomásváltozás, amikor valahol valaki kinyit egy csapot.

Ha a csapokon fent vannak a víztakarékos adagolók, akkor ez a jelenség a legtöbb esetben megszűnik, mert a csőben a nyomás a csap kinyitásakor nem változik meg jelentősen. Ez a “kattogás” felelős a csőtörések egy részéért egyébként.
Adagoló felszerelése után az átfolyó rendszerű vízmelegítőkön újra el kell végezni a hőfok beállítást, mert a kevesebb átfolyó víz adott idő alatt jobban felmelegszik. Sem a bőrünknek, sem a vízmelegítő készüléknek nem jó a túl forró víz. Mi még csak-csak elrántjuk a kezünket, és esetleg több hideg vízzel beállítjuk a megfelelő vízhőfokot, de ez oda vezethet, hogy még kevesebb vizet engedünk át a vízmelegítőn és az lekapcsol. Minden vízmelegítőnek van egy minimális átfolyási küszöbértéke. Ha csökkentjük a kazán meleg víz hőmérsékletét akkor energiát takarítunk meg és megoldódik a megfelelő mennyiségű átfolyó víz kérdése is (nem kell annyi hideg vizet kevernünk a meleg vízhez).

 Mi a helyzet a vízkővel? Mennyi idő alatt megy tönkre egy ilyen adagoló a vízkőtől? (L. Sándor)

Adagolóink, zuhanyfejeink megfelelnek a legszigorúbb Uniós előírásoknak, valamint olyan gondosan megválasztott anyagok felhasználásával illetve olyan speciális technológiával készültek, melyek megakadályozzák, illetve lelassítják a vízkő lerakódását. A normál csapvégekhez képest, illetve a normál zuhanyfejekhez képest többszörös élettartamra lehet számítani.

Az átlagosan 3-ad annyi víz, ami áthalad egy hagyományos adagolóhoz képest, minimum megháromszorozza az élettartamot. Ezek a víztakarékos adagolók élettartamuk során többszörösen megtakarítják az árukat.  Az adagolók mindemellett dirib˜˜-darabra szétszedhetőek, és minden szennyeződés kitakarítható belőlük:

szetszedheto_adagolo

 

 

>>> Főoldal <<<

Ha kérdése van hívjon!

Róth Gábor

Róth Gábor

Tel:+36-30-9421733

Hívását hétköznapokon 9-17-ig várom.

Email: info@vizszamla.hu

Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelő és véleményező rendszer.

Mit üzentek vásárlóink?

Panellakásban négyen lakunk és különbség van a vízfelhasználás terén közöttünk. Éppen ezért gondoltam a vízszámlám megkurtítására ezen alkatrészek beszerzését! Óriási a különbség a fogyasztás terén, miközben a vízsugáron szinte semmit sem venni észre, sőt még a zuhanyrózsa is megfelelően működik ezen kevés vízzel. Nagyon korrekt az eladó és jó minőségű a küldött áru. A beszerelés pedig gyerekjáték, szinte öt perc. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Köszönöm

Nagy Gábor, Kazincbarcika

Ugyan még rövid ideje használom, de a próba meggyőzött a hasznosságáról. Valóban, majdnem fele vizet használok, ahol az adagoló felszerelésre került.

Gál Attiláné , Budapest

Én a videó megnézése után döntöttem úgy,hogy kipróbálom és én is végeztem méréseket és hasonlókat mértem mint a bemutató videón.A következő vízszámlánál már remélem látok változást a fogyasztásban.

Olasz Béla, Érd

Ajánlom mindenkinek!

Kovács György, Nyíregyháza

Bátran ajánlom mindenkinek! Ne habozzanak! Megéri!

Szabó Zoltán, Csákvár

Garanciával kipróbálható.Intelligens döntést csak a gyakorlati tapasztalat után lehet megfogalmazni!Próbálja ki!

Tóth László, Kiskőrös

Az az igazság, hogy még csak február 2-tól van felszerelve és így nem tudok számokról beszélni, de egy kis érdekesség: Felszerelés előtt és utána is mértem stopperrel, hogy mennyi idő kell egy 3 literes edény megtelítéséhez. Az eredmény a következő: Konyhai csap előtte 23 mp, utána 50 mp , fürdő kézmosó előtte 18 mp, utána 44 mp , zuhany előtte 9 mp, utána 28 mp.

Tehát mivel ennyivel kevesebb víz fogy el feleslegesen, ezért logikusnak tartom, hogy kevesebbet is fogok fizetni. Mivel 90 napos visszafizetési garancia van a készletekhez, ezért nem érdemes sokat gondolkodni rajta.

Bíró Szabolcs, Pápa

Elérhetőségeink:

Tel: +36-30-9421733 Munkanapokon 9-17-ig

Email: info@vizszamla.hu

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Weboldalunk illetve webáruházunk sütiket használ. A weboldal használat során az Üzemeltető kisméretű, a felhasználóval közvetlenül kapcsolatba nem hozható adatokat is tartalmazó adatfájlokat (cookie) telepít a felhasználó számítógépére adatfeljegyzés, a felhasználó azonosítása, a felhasználó további látogatásainak megkönnyítése érdekében. Az adatfájlok használata során az Üzemeltetőhöz került adatokat az Üzemeltető nem kapcsolja az adott felhasználó azonosító adataihoz. Az ún. session cookie-k a cookie-kben beállított határidő végével automatikusan törlődnek. Az Üzemeltetőnek nem szükséges a felhasználó hozzájárulása az alábbi cookie-k használat során: A jelszóval védett munkamenethez használt cookie; A bevásárlókosárhoz használt cookie; Biztonsági cookie-k. A felhasználó a böngészőjében beállíthatja, hogy értesítést kapjon arról, ha az Üzemeltető cookie-t kíván elhelyezni a számítógépén, illetve a cookie-k küldését bármikor megtilthatja. Felhívjuk a felhasználók figyelmét, hogy a cookie-k el nem fogadásával bizonyos oldalak vagy funkciók nem működnek megfelelően, valamint lehetséges, hogy a felhasználó nem kap jogosultságot bizonyos adatokhoz való hozzáféréshez. A felhasználónak lehetőségük van a cookie-kat törölni böngészőjükben az Eszközök/Beállítások menüben, általában az Adatvédelem menüpont beállításai alatt.

Bezárás